24 април 2024
Търсене:

 
проект: Земите на Орфей
   
     
Телешко с трахана

В родопското село Борино опитайте изключително вкусното телешко ястие, телешко с трахана.

Необходими продукти

  • 1 кг телешко без кости от предната част
  • 1 ч.ч. булгур
  • 1 ч.ч. едър шарен боб
  • 1 ч.ч. масло
  • 1 с.л. брашно
  • 1 с.л. червен пипер
  • сол на вкус

Накиснатият от предната нощ боб и булгур се измиват, заливат се със студена вода и се варят на слаб огън, докато омекнат. Междувременно месото се нарязва на парчета колкото кибритена кутия, задушава се в малко вода и се прибавя към варивата.

От маслото, брашното и червения пипер се прави запръжка, която се излива в тенджерата и ястието къкри още няколко минути.

Боринци го поднасят с малки червени люти чушлета и счукан чесън в оцет.

     
 
   
     
Последна актуализация на 20.02.2008