В родопското село Борино опитайте изключително вкусното телешко ястие, телешко с трахана.
Необходими продукти
- 1 кг телешко без кости от предната част
- 1 ч.ч. булгур
- 1 ч.ч. едър шарен боб
- 1 ч.ч. масло
- 1 с.л. брашно
- 1 с.л. червен пипер
- сол на вкус
Накиснатият от предната нощ боб и булгур се измиват, заливат се със студена вода и се варят на слаб огън, докато омекнат. Междувременно месото се нарязва на парчета колкото кибритена кутия, задушава се в малко вода и се прибавя към варивата.
От маслото, брашното и червения пипер се прави запръжка, която се излива в тенджерата и ястието къкри още няколко минути.
Боринци го поднасят с малки червени люти чушлета и счукан чесън в оцет.