Боринското киселото мляко е недостижимо по причина, че е приготвяно от натурално овче мляко, без никакви добавки. Прясното мляко, което се предлага по магазините е със съмнително съдържание и много рядко може да се намери овче.
Приготовление
Овчето прясно мляко, кипва се, можете да продължите веднага, но имайте предвид, че колкото по-гъсто искате да стане киселото ви мляко, толкова по-продължително трябва да варите.
Оставате да се охлади до температура, колкото да можете да издържите топлината му с пръст. Прибавяте на компотен буркан по 3-4 супени лъжици кисело мляко. Разбърквайте добре и затварете бурканите. Оставате ги да изстинат бавно, като ги завиете.
Не заквасвайте млякото при много висока температура, защото тогава бактериите умират, ако е пък много студено, бактериите няма да могат да се размножат!
Можете да заквасвате с киселото мляко, което сте направили вчера или преди три дни, но можете да повтаряте процедурата не повече от 3-4 пъти. След това трябва да си купите от магазина нова кофичка, за да обновите популацията и да започнете цикъла отново. |