15 април 2021
Търсене:

 
проект: Земите на Орфей
   
     
Най-пазените тайни на Родопите

Село Борино се намира в близост до границата с Гърция, между градовете Девин и Доспат, на главния път, свързващ източната и западната част на страната, минаващ пред Родопите, близо до известното Триградско ждрело и Ягодинската пещера. Борино отстои на 100 км от Пловдив, на 230 км от София и на 45 км западно от курорта Пампорово.

Борино е една от на-добре пазените тайни на Родопите. Разположено е в забележителна планинска долина, закриляна от вятъра и стихиите на природата от високите планински хребети. През лятото, долината изглежда като една гигантска пелена, чиято плетка представлява сложен рисунък от малки полета за отглеждане на картофи и планински морави, обрасли със сочна трева, с които се славят Родопите. Тази завивка тук там се пресича от черни и кафяви ивици, които представляват лъкатушещи планински пътеки, използвани от овчарите и техните стада.

Село Борино е сгушено в централната част на Западните Родопи. В този регион слънчевите дни и ясните нощи са най-много, в сравнение с всяко друго място в България. На запад е Доспат и неговото небезизвестно планинско водохранилище, а още няколко километра на изток, се намират известното Триградско ждрело и Ягодинската пещера.

Благодарение на изготвения наскоро проект за еко туризъм, Борино вече се гордее с множество пътища за походи до редица забележителности като Дяволското гърло, стария римски мост Кемера, връх Виденица, на който много хора вярват, че е имало храм на гръцкия бог Дионис, планинското езеро Кастракли и националния резерват Кастракли.

Това, което прави Борино особено уникално, в сравнение с другите родопски села, е етническото разнообразие. Местното население е смесица от турски, български и българо-мюсюлмански етнически групи. Жителите на Борино се гордеят с етническата толерантност и взаимопомощ в селото. Една местна поговорка в Борино гласи, че съседите, без значение от етническата им принадлежност, са по-близки от роднините. Това разнообразие от етноси и трудната достъпност до селото вековете наред е довело до изграждането на изключително богата и колоритна култура, която е запазена и до днес. Много хора все още носят традиционните дрехи от отминалите векове. Голяма част от традиционните облекла и местните занаяти, особено занаятите, практикувани  от турското население на Борино, са уникални и могат да бъдат видени единствено в селото.

За да се направи Борино по-лесно достъпно за посетителите, местна общественост наскоро откри Туристически информационен център, разположен в Дома на културата, който се намира в центъра на селото. Тук туристите могат да намерят карти, брошури, пощенски картички и съвети за нещата, които могат да направят и да разгледат в околността. Центърът помещава изложба на местните занаяти и предлага за продажба на посетителите занаятчийски стоки, изработени от местни занаятчии.

     
 
   
     
Последна актуализация на 20.02.2008